Skip to main content

Foto: MORH/ F. Klen

Hrvatska vojska u ponedjeljak 24. srpnja 2023. nastavila je s pružanjem pomoći Slavoniji na sanaciji materijalnih šteta nastalih uslijed olujnog nevremena, sukladno sinoćnjim iskazanim potrebama Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Tako je tijekom današnjeg dana na području Vukovarsko-srijemske županije angažirano 215 pripadnika Hrvatske vojske i to na području: Vinkovaca, Starih Jankovaca, Berka, Čakovca, Gradišta, Privlake, Lovasa, Otoka, Komletinaca, Ilače, Tovarnika, Andrijaševaca i Iloka, a njih 285 je u pripravnosti.

Također, na području Brodsko-posavske županije na terenu se nalazi 20 pripadnika HV-a, a njih 50 je u pripravnosti.

Ministar obrane Mario Banožić koji i danas obilazi područja pogođena nevremenom na području Vukovarsko-srijemske županije, pohvalio je brzinu i reakciju angažmana Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i drugih sastavnica domovinske sigurnosti koje zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, policije i vatrogascima, već danima sudjeluju na saniranju posljedica nastalih uslijed nevremena.

“Definirali smo dinamiku rada kako bismo još brže došli do lokacija koje su zakrčene građevinskim otpadom ili drvećem te ostalim službama omogućili sanaciju nastale štete, a koja stvara ugrozu za civilno stanovništvo”, rekao je ministar te najavio kako će se istom dinamikom nastaviti raditi i dalje.

“Kroz rad županijskog Stožera civilne zaštite prikupljaju se podaci o oštećenjima po kućanstvima, osigurava se građevinski materijal i ostalo što je nužno za normalizaciju stanja na terenu i života hrvatskih građana”, istaknuo je ministar Banožić.

Osvrnuo se i na oko 1000 kućanstva koja su još uvijek bez električne energije, podsjetivši kako je u prvim trenucima čak 12.000 priključaka ostalo bez električne energije: „Na taj način se vidi što je učinjeno kroz 48 sati po pitanju infrastrukture koja je bila najpotrebnija za uspostavu redovne opskrbe električnom energijom, ali i raščišćavanje prometnica za prohodnost civilnih službi za rad u mjestima gdje je to bilo potrebno“.

Na kraju, ministar je ponovo zahvalio pripadnicima Hrvatske vojske koji na terenu profesionalno, odgovorno i brzo obavljaju sve zadaće koje se pred njih postave: “HV ovime je još jednom dokazala neraskidivu vezu s hrvatskim narodom. Na terenu će biti dokle god to bude potrebno”.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg dana na području Vukovarsko-srijemske županije na raspolaganju je bilo do 500 pripadnika Hrvatske vojske s pripadajućim materijalno-tehničkim sredstvima, a angažman HV-a u ovoj županiji nastavlja se i dalje.