Skip to main content

Svečanosti su prisustvovali ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vatrogasnu opremu. Svečanosti je nazočilo i izaslanstvo Vatrogasne zajednice pokrajine Baden Württemberg koja je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na svečanoj primopredaji uručena je osobna i skupna zaštitna vatrogasna oprema, nabavljena iz sredstava naknade općekorisnih funkcija šuma, a u vrijednosti oko 800.000 EUR-a. Osim uručene opreme, u tijeku je nabava zaštitnih rukavica, ukupne procijenjene vrijednosti od 62.000 eura.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković prije samog obraćanja pozvao je nazočne na pljesak podrške svim vatrogascima koji su trenutno ne terenu na najugroženijim mjestima u borbi od poplave. Također je poslao riječi podrške slovenskim kolegama napomenuvši da je Hrvatska vatrogasna zajednica u prvim trenucima nepogode kontaktirala zapovjednika i predsjednika Gasilske zveze Slovenije te ponudila pomoć. Dodao je da hrvatski vatrogasci surađuju sa slovenskim kolegama na pograničnim područjima te da i nadalje hrvatski vatrogasci stoje na raspolaganju.

– Dragi kolege zapovjednici, mnogi od vas ste došli s poplavljenih područja te vam se zahvaljujem na tome. Zahvaljujem se ministrici Mariji Vučković kao i Ministarstvu poljoprivrede na podršci koju pružate vatrogascima Republike Hrvatske – rekao je zapovjednik Tucaković – naglasivši da se vatrogasci nadaju i daljnjoj, kontinuiranoj suradnji.

Ministrica Vučković zahvalila se vatrogascima na svemu što rade u svim ovim nepovoljnim prilikama koje su zadesile Hrvatsku kao i na pružanju nesebične pomoći drugim državama, našim susjedima, koji se teško nose s posljedicama ovih poremećaja u prirodi.

– Koristim ovu priliku da vam se zahvalim na svemu što činite u spašavanju života, što činite da je hrvatsko vatrogastvo ovako uspješno te prepoznato u svijetu. – rekla je ministrica Vučković.
Ministrica je dodala da se kroz naknadu za opće korisne funkcije šuma financiraju potrebe hrvatskog vatrogastva gdje je promijenjen zakonodavni okvir i posebni propisi kojima je udio naknade za financiranje potreba vatrogastva povećan s 5 % na 20 %, a korištenje sredstava se s priobalnih županija proširilo na cijelu Hrvatsku.

– Čast mi je biti dionikom ovog višegodišnjeg sporazuma kojim smo opremili hrvatsko vatrogastvo vatrogasnim vozilima i vatrogasnom opremom. – rekla je ministrica te zaključila da će se nastaviti ova suradnja, sufinanciranjem vatrogasne djelatnosti koja je povezana s ulogom koju Ministarstvo poljoprivrede ima u ruralnom prostoru, a to je očuvanje hrvatskih prirodnih resursa.

Podsjetimo, od 2018. godine Ministarstvo poljoprivrede RH svake godine izdvaja prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici 20 % prikupljenih sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Sukladno posebnim sporazumima o financiranju vatrogasne djelatnosti za aktivnosti opremanja i aktivnosti osposobljavanja vatrogasnih zajednica, potpisanih između Hrvatske vatrogasne zajednice i Ministarstva poljoprivrede, financira se nabavka osobne i skupne zaštitne opreme, osposobljavanje vatrogasaca (vozači C-kategorije) te nabavka vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara.

Sukladno odobrenom programu opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020.-2023. godine plan je nabaviti 76 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara u iznosu od gotovo 17 milijuna eura, te nešto više od 530.000 eura za osposobljavanje vozača u sustavu vatrogastva.