Skip to main content

Foto: FaH

Policijski službenici Policijske postaje Trogir proveli su istraživanje vezano događaja tijekom gašenja požara koji je izbio na području Žednog, na otoku Čiovu. Naime, tijekom gašenja požara uočeno je da iznad požarišta, u zračnom prostoru kojeg su koristili kanaderi za prelet i gašenje požara, netko upravlja dronom i snima područje. Policijski službenici u suradnji s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, započeli su kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo otkrivanjem identiteta i pronalaskom osobe koja je kritične prigode upravljala dronom.

Provedenim istraživanjem prikupljeni su dokazi iz kojih je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 25-godišnji hrvatski državljanin ostvario obilježja prekršaja iz čl. 13. st. 2, kažnjivo po čl. 156. st. 1. t. 1. Zakona o zračnom prometu, na način da je 27. srpnja 2023. godine oko 16,30 sati na području mjesta Žedno na otoku Čiovu, za vrijeme trajanja intervencije hitnih službi, odnosno, za vrijeme leta zrakoplova- kanadera, koji su sudjelovali u gašenju požara na otoku Čiovu, bez odobrenja nadležnog tijela ili službe upravljao bespilotnom letjelicom – dronom unutar navedenog područja, dakle upravljao zrakoplovom suprotno uvjetima, načinu, pravilima i postupcima letenja zrakoplova utvrđenima propisom Zakona o zračnom prometu i EU propisima.

Pokretanje prekršajnog postupka za ovaj prekršaj u nadležnosti je Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, radi čega je Policijska postaja Trogir dostavila Obavijest o počinjenom prekršaju, zajedno s prikupljenim dokazima, kako bi se proveo postupak i sankcioniralo počinitelja.

Koristimo priliku još jednom građanima skrenuti pozornost na zabranu korištenja drona i snimanja požarišta za vrijeme dok traje gašenje. Naime, ovakva ponašanja ne samo što su zabranjena, već su izuzetno opasna za osobe koje sudjeluju u gašenju, kako na zemlji, tako i u zraku. Nemojte svojim neodgovornim i lakomislenim ponašanjem dodatno ugroziti pripadnike žurnih službi.