Skip to main content

Županijski centri 112 su do danas, 20. srpnja do 17 sati zaprimili više od 8000 poziva koji su se odnosili na nevrijeme i posljedice nevremena. Zabilježeno je ukupno preko 3 tisuće intervencija.

Prema trenutno dostupnim informacijama od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 100 osoba, dok su nažalost od posljedica nevremena smrtno stradale 3 osobe, a prilikom obavljanja intervencije, prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac.

Štete se još utvrđuju, a prema prvim procjenama oštećeno je više od 2000 objekata (stambenih, gospodarskih i dr.) te veći broj vozila. Velike štete ima i na poljoprivrednim površinama te prometnoj infrastrukturi.

Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Vukovarsko-srijemske županije, Grada Zagreba te gradova: Sveta Nedjelja, Samobor, Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, te općina: Brckovljani i Brdovec. Članovi ostalih stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave koja su zahvaćena nevremenom također su angažirani u otklanjanju posljedica nevremena.

U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinska pomoć), komunalnih službi i HEP-a, pripadnici HGSS-a, HCK-a, 238 pripadnika civilne zaštite, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica i sl. U Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji danas tijekom dana angažirano je ukupno 120 pripadnika Hrvatske vojske.

Na otklanjanju kvarova na elektroenergetskoj mreži djelatnici HEP-a rade na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije te grada Zagreba.

Na području Međimurske, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Primorsko-goranske i Istarske županije stanje je u potpunosti normalizirano, dok se u ostalim županijama i gradu Zagrebu i dalje radi na sanaciji i procjeni šteta.