Skip to main content

Nakon dva uglavnom suha i pretežno ili djelomice sunčana dana, pred nama je nova izražena promjena vremena koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju.

U petak, (4. kolovoza 2023.) preko Hrvatske će se premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj. U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja (koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere.

U petak (4. kolovoza 2023.) se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje.

Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće.

Opširnije na DHMZ-u